Milyen szerepe van a dietetikusnak a diabétesz menedzsmentben?

Milyen szerepe van a dietetikusnak a diabétesz menedzsmentben?

Szerző: Vajdovich Dorottya Utolsó módosítás:2023.06.08

A diagnosztizált és kezelt cukorbetegség komoly tudatosságot igényel az érintettektől, tulajdonképpen menedzselni kell a diabéteszt. Ebben jelent elhagyhatatlan segítséget a dietetikus, akinek a szerepéről Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa beszélt.

A vércukorszint szabályozása a legfontosabb

Cukorbetegeknél alapvetően fontos a vércukorszint szinten tartása. A cukorbetegek legnagyobb kihívása, hogy optimális szinten, biztonságos értékhatárok között tartsák a vércukorszintjüket. A vércukorszintet ugyanis számos dolog befolyásolja, néha egészen váratlanul. Ezért kell tisztában lenni az alapvető szabályokkal és az életmód döntő szerepével, azon belül is az étrend kiemelt jelentőségével. A legfontosabb alapelveket a dietetikus segítségével lehet elsajátítani.

A dietetikus alapvető tanácsai a diabétesz menedzsmenthez

Ismerkedjünk meg az élelmiszerek szénhidráttartalmával és az adagok méreteivel!

Mivel a szénhidrátoknak van a legnagyobb hatása a vércukorszintre, a diabétesz menedzsment alapja, hogy megismerjük azok típusait, adott esetben pedig megtanuljuk őket számolni is. Különösen azoknak életfontosságú ez a tudás, akik maguk adagolják az inzulint. Annak is érdemes utánajárni, mekkora az egyes élelmiszerekből, ételekből egy adag, és követni kell a gondos étkezéstervezést, aki nem inzulinfüggő cukorbeteg. Fontos, hogy étrendünk a számunkra meghatározott megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazzon szénhidrátokat.

Legyen minden étkezésünk kiegyensúlyozott!

A dietetikus óriási segítség a cukorbetegek élvezetes étrendjének összeállításában.Amennyire lehetséges, minden étkezésnek tartalmaznia kellene zöldségeket, gyümölcsöket, fehérjéket, zsírokat, keményítőt. Különösen fontos, hogy milyen szénhidrátokat teszünk a tányérra, hiszen a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák a legkevesebb szénhidrátot, és a bennük lévő rostok segítenek stabilan tartani a vércukorszintet.

ÉletmódKerüljük a cukros üdítőket!

A cukros üdítők – még a gyümölcscukorral édesítettek is – jellemzően rengeteg kalóriát, és kevés tápanyagot tartalmaznak, így hatásukra gyorsan felszökhet a vércukorszint. Egy esetben azonban jól jöhetnek, akár gyümölcslevek, sportitalok formájában: ha leesik a vércukorszint és gyors megoldást keresünk.

Koordináljuk az étkezéseket és a gyógyszerelést!

A túl kevés étel, különösen inzulinfüggőknél veszélyesen alacsony vércukorszintet, hypoglikémiát okozhat, míg a túl sok evés miatt kiugorhatnak az értékek. Ahhoz, hogy megtanuljuk a jó beosztást és adagolást, fontos, hogy egyeztessünk diabetológussal, dietetikussal!

Okosan építsük az életünkbe a mozgást!

A fizikai aktivitás szintén alapköve a diabétesz menedzsmentnek, hiszen a mozgás során az izmok a cukrokat használják tápanyagként, a rendszeres mozgás pedig segít, hogy a szervezet hatékonyabban használhassa fel az inzulint. Ezek a hatások együttesen csökkentik a vércukorszintet, ráadásul minél pontosabban felépített az edzés, annál hosszabban tart a hatás. Mielőtt azonban meggondolatlanul edzeni kezdenénk, egyeztessünk a diabetológussal, és ha lehet, mozgásterapeutával! Ugyanakkor a mozgás során is fontos a folyadékpótlás, a dietetikus arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenképpen igyunk egy kis vizet az edzések alatt is, ugyanis a kiszáradás szintén csökkentheti a vércukorszintet.

A táplálkozásterápia nem csak a cukorbetegek egészsége és biztonsága szempontjából alapvető, de a konzultációk során személyre és ízlésre szabottan olyan trükkökkel, fogásokkal is meg tudjuk ismertetni a pácienst, amelyekkel sokkal élvezetesebbé tehető az egyébként szabálykövető étrend, hangsúlyozza Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. A diabétesz menedzsment lényege ugyanis, hogy egy olyan új életmódot kell felépíteni, ami nem csak egészséges és biztonságos a cukorbetegeknek, de érthető és élvezhető is!

 

Téma szakértője

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc

Specialitások:
  • testsúlycsökkentés
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • metabolikus szindróma
  • magas koleszterinszint kezelése

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Széna tér
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kortól)

Célom, hogy minél több ember számára könnyen érthetővé tegyem és megmutathassam a tudatos táplálkozás előnyeit, módjait és gyakorlati oldalát is. A tévhitekkel ellentétben, nem szükséges lemondani a hagyományokról és a változatosságról sem, ha egészséges és finom ételt szeretnénk fogyasztani. Fontos számomra, hogy segítségemmel minél többen megismerjék és bevezessék a hétköznapokba az egészséges, a szervezetre jótékony hatással lévő alapanyagokat.

Kapcsolódó oldalak

Cukorbetegség

Cukorbetegség

Tovább
KonyhaKlinika

KonyhaKlinika

Tovább
Túlsúly

Túlsúly

Tovább