
Fehérjével az egészséges idősödésért – így segít a dietetikus
A megfelelő fehérjebevitel, különösen, ha az növényi eredetű, hozzájárul a fizikai és mentális egészséghez az idősödés ellenére is. Az erre vonatkozó kutatás részleteiről és a középkorúaknak ajánlott táplálkozás alapelveiről beszélt Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.
Íme, az első kutatás a középkorúaknak ajánlott fehérjefogyasztásról
Amerikai kutatók tették közzé nemrégiben azt a tanulmányt, amely a középkorúak fehérjefogyasztásának hatásait vizsgálta 70-93 éves koruk közt. Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent átfogó kutatás a fehérjebevitel forrásait a következőkben jelölte meg: állati eredetű -, tejtermék forrású - és növényi eredetű fehérjék. Az eredmények szerint a leginkább egészséges „öregedés” a növényi eredetű fehérjékkel érhető el, különösen, ha már a középkorúak is hangsúlyt fektetnek erre. (Bár idős korban is szerepe van a növényi fehérjebevitelnek, ugyanis csökkentheti a törések kockázatát.)
A kutatók ugyanakkor a növényi fehérjék étrendbe való beillesztéséhez is adtak tanácsokat, hogy eloszlassák a tévhitet, miszerint a marhahúst végleg le kellene cserélni a szójára. Azt javasolták például, hogy a nassolás ne chipset, hanem a maréknyi diófélét jelentsen, illetve minél többször szerepeljen a tányéron bab, borsó, lencse, tofu, magvak és teljes kiőrlésű gabonák. Az ilyen alapokra felépített étrend nem csak oldható és oldhatatlan rostokban gazdag, de antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású polifenolokban és más bioaktív vegyületekben is.
Több növényi fehérje, könnyebb időskor
Az eredmények azt mutatták, hogy a növényi fehérjék megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztása jobb fizikai funkciókkal, mentális egészséggel, kevesebb orvosi szolgáltatás igénybevételével és magasabb szintű vitalitással jár az időseknél. (Ezzel szemben a középkorban nagyobb mennyiségben fogyasztott állati eredetű fehérje növeli a szív-érrendszeri eredetű betegségekhez köthető idő előtti halálozás kockázatát.)
Mindez pedig azért fontos és aktuális, mert bár a fehérjefogyasztás esszenciális jelentőségű a csontok és izmok szempontjából, az amerikai adatok szerint meglepően sok felnőtt nem fogyaszt elegendő és megfelelő minőségű fehérjét. Egy elöregedő társadalomban pedig mindent meg kell tenni az egészséges időskorért, vissza kell szorítani többek közt a csontritkulásból eredő törések és más mozgásszervi problémák előretörését.
Hogyan ajánlott táplálkozni a középkorúaknak?
- A stresszes, hajszolt középkorú páciensek gyakran a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldásokat keresik az étkezésben is. És valljuk be, könnyebb lehet bekapni egy kakaós csigát vagy egy fél zacskó kekszet, mint kicsit átgondoltabban étkezni. Ezért érdemes emlékeztetni a pácienseket, hogy ne csak a jelenbeli, viszonylag egészséges testüket és szellemüket táplálják, de a jövőbelit, az idősebbet is – hangsúlyozza Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. - Mindent összevetve a középkorúaknak naponta 0,8-1,2 g/testsúly kg fehérjét kellene fogyasztaniuk, előtérbe helyezve a növényi forrásokat.
Ezen túl az egészséges életmód irányelvei a követendők, amelynek leginkább a mediterrán diéta képezheti az alapját. A középkorú nőknek különösen nagy hangsúlyt érdemes fektetni a menopauza esetleges kellemetlen mellékhatásainak, főként a hízásnak, valamint a megnövekedett szív-érrendszeri megbetegedések és csontritkulás rizikójának a visszaszorítására. Mindkét nemnél a középkor az, amikor a legtöbbet lehet tenni az egészséges időskorért, és ebben a rendszeres mozgás és személyre szabott étrend lehet a leghatékonyabb segítség.
- Egy dietetikai konzultáción nem csak egészségi problémákról eshet szó, sőt, mindig nagyon örülünk annak, ha valaki „csak” megelőzni szeretne - mondja a szakember. – A személyre szabás ebben az esetben azt jelenti, hogy olyan étkezési ajánlást állíthatunk neki össze, ami nemcsak az ízlésének, lehetőségeinek és céljainak felel meg, de már a középkorban előkészíti az egészséges idősödést, a fizikai-mentális egészség minél további megőrzését.
Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)
Bejelentkezés dietetikai konzultációra
Téma szakértője
Szarka Dorottya
Dietetikus
- testsúlycsökkentés
- inzulinrezisztencia diéta
- magas vérnyomás diéta
- vegetáriánus és vegán étrend
Rendelési típusa:
- Személyes, rendelői vizit: kedd - Mammut
- Távkonzultáció (skype): csütörtök
- Kizárólag felnőtt ellátás
Hiszem, hogy a dietetikai tnácsadás akkor igazán hatékony, ha tudományos alapokon nyugszik, egyénre szabott és szélsőségektől mentes. Célom, hogy az étkezés ne csupán a mindennapi szükségleteket elégítse ki, hanem támogassa az egészséget és a lelki egyensúlyt, egy hosszú távon is fenntartható és élvezhető rendszer részeként.